Reading Passage Question
It is natural to believe that the world’s leading cities would be found to be in a constant state of change, evolving to accommodate new waves of immigrants, work/life balance, modes of transport and architectural style. With such a process of reinvention and renewal, and often sprawl, these places must become almost unrecognizable over long periods of time, say, for example, 100 years. However, when you get down to it and have a careful look at how these cities have changed over such a period, you are immediately struck not by the way they have changed but in the ways they haven’t. In particular, most of the broad patterns of socio economic class remain the same, as do many local socioeconomic characteristics. Most of the poorest areas will still be found to be poor. The architectural style of slum may have changed; low-rise, multi-occupied hovels may well have been knocked down to be replaced with high-rise flats on sprawling heartless estates, but the social malaise caused by poverty and unemployment remains. A road that was notorious 100 years ago as a place frequented by drunks and members of the criminal class may well be found to suffer the same challenges. Only the language used to describe the nature of the problem will have changed and perhaps the problems will be attributed to drugs rather than alcohol and gangs of alienated youths rather than a criminal class.
“It is natural to believe that the world’s leading cities would be found to be in a constant state of change”- is a GMAT reading comprehension passage with answers. Candidates need a strong knowledge of English GMAT reading comprehension.
This GMAT Reading Comprehension consists of 3 comprehension questions. The GMAT Reading Comprehension questions are designed for the purpose of testing candidates’ abilities in understanding, analyzing, and applying information or concepts. Candidates can actively prepare with the help of GMAT Reading Comprehension Practice Questions.
Solution and Explanation
Question 1
Which of the suggested answers best expresses the key point of the passage?
- The social geography of the world’s leading cities changes over long periods less than you might expect.
- In the last 100 years, the world’s leading cities have changed beyond recognition architecturally, but socially they have hardly changed at all.
- The world’s leading cities are in a constant state of change, evolving to accommodate new waves of immigrants, work/life balance, modes of transport and architectural style.
- When you get down to it and have a careful look at these cities you are struck not by the way they have changed, but in the ways they haven’t.
- The world’s great cities are just that because they are in a constant state of flux.
Answer: A
Explanation: Option A- The social geography of the world's leading cities changes over long periods less than you might expect. This seems correct. As it outlines the whole of the passage in one sentence. It says "less than one might expect" because we cannot measure the expectation of any person. So in order to limit the generalizability, the author used less than and not more than.
Question 2
Which of the following statements would the author of the passage be most likely to disagree with?
- The architecture of the world’s great cities is being constantly revamped.
- The language with which we describe the social geography of our great cities is constantly evolving.
- The social geography of our great cities is in a constant state of transformation.
- The social geography of our great cities appears invariable.
- Tomorrow’s archeologists will find our architectural styles and modes of transport novel.
Answer: C
Explanation: According to the passage, the author most likely would disagree with option C. The author uses contrast information, to describe, no changes have been reflected. “In particular, most of the broad patterns of socio-economic class remain the same, as do many local socioeconomic characteristics.” As mentioned in the passage.
Question 3
In the context of the passage, the word ‘sprawl’ means:
- spread out one’s limbs
- disorganized expansion
- an ungainly movement
- an industrial area
- a mix of residential and industrial developments
Answer: B
Explanation: As mentioned in the passage. ”With such a process of reinvention and renewal, and often sprawl, these places must become almost unrecognisable over long periods of time.” Here Author tried to describe the evolving of a great city spread by the word “often sprawl.” It means, city A starts developing in its certain region, it has started developing in the same region,
Suggested GMAT Reading Comprehension Samples
- A Majority Taken Collectively May be Regarded as a being Whose Opinions GMAT Reading Comprehension
- Extraordinary Creative Activity has been Characterized as Revolutionary GMAT Reading Comprehension
- In Economics, Demand Implies Something Slightly Different from the Common Meaning of the Term GMAT Reading Comprehension
- When the History of Women Began to Receive Focused Attention in the 1970 GMAT Reading Comprehension
- The Seventh Symphony (1812) was, at the Time, Beethoven’s Last GMAT Reading Comprehension
- The Transformation of European Economies from Pre-Capitalist GMAT Reading Comprehension
- The Word Democracy May Stand for Natural Social Equality in the Body GMAT Reading Comprehension
- In Europe, a favorite method of aiding science is to offer a prize GMAT Reading Comprehension
- The Frankenstein monster is the most recognizable character GMAT Reading Comprehension
- A 1973 Supreme Court Decision and Related Senate Hearings Focused Congressional Criticism GMAT Reading Comprehension
- An assumption that underlies most discussions of electric facility GMAT Reading Comprehension
- Inspired by a wave of uncertainty about currencies in several emerging GMAT Reading Comprehension
- Helplessness and Passivity are Central Themes in Describing Human Depression. GMAT Reading Comprehension
- Changes in the Volume of Unemployment are Governed by Three GMAT Reading Comprehension
- Prevailing Scholarly Opinion Holds that Modern Science Began GMAT Reading Comprehension
- The Notion of the Great Plains as a Vast Roaming Ground for Cowboys GMAT Reading Comprehension
- A Recent Study Evaluated The Prevailing Explanation Offered GMAT Reading Comprehension
- Different Approaches To The Issue Of Cultural Expression GMAT Reading Comprehension
- It Is Hard To Find A Politician Who Doesn’t Have Some Sort Of Plan GMAT Reading Comprehension
- Many Sociologists Who Examined The Phenomenon Of Secrecy Considered GMAT Reading Comprehension
Comments